Ne aflăm în secția de vopsitorie a uzinei Toyota Motor unde inginerii japonezi prezintă ultimul tip de robot industrial de vopsire. În dorința de a evidenția calitatea și viteza de execuție a roboților, inginerii folosesc pentru demonstrație o tablă de dimensiunea , împărțită în pătrate cu latura egală cu , reprezentată sub forma unui tablou bidimensional cu linii şi coloane.
Un robot utilizat pentru vopsire are două brațe telescopice care se deplasează de-a lungul unei axe. Fiecare braț poate vopsi într-o unitate de timp un singur pătrat. La momentul de timp robotul primește comanda de a se poziționa într-un pătrat specificat prin coordonatele , . În funcție de traiectoria de deplasare roboții folosiți sunt de două tipuri. La momentul de timp robotul de tip vopsește pătratele aflate la coordonatele: , și , , iar robotul de tip vopsește pătratele aflate la coordonatele: , și , . Pentru vopsirea unui pătrat se consumă litru de vopsea. Pe tablă sunt așezați roboți.
Cerinţe
Cunoscând pentru cei roboți coordonatele inițiale , , , …, , se cere să se determine:
- Cantitatea totală de vopsea care a fost folosită de roboți după unități de timp
- Numărul minim de unități de timp necesare formării primului dreptunghi cu arie nenulă. Un dreptunghi corect format este rezultatul intersecției a două traiectorii paralele a doi roboți de tip cu două traiectorii paralele a doi roboți de tip , iar colțurile dreptunghiului sunt pătrate care au fost vopsite de doi roboți de tipuri diferite.
Date de intrare
Fişierul de intrare robotics.in
conţine pe prima linie trei valori naturale nenule , și , cu semnificațiile din enunț, despărțite prin câte un singur spațiu. Pe fiecare dintre următoarele linii se află câte trei valori naturale nenule , și , despărțite prin câte un spațiu, unde: , reprezintă coordonatele inițiale unde se poziționează robotul , iar reprezintă tipul robotului.
Date de ieșire
Fişierul de ieşire robotics.out
va avea două linii.
Prima linie conține un număr natural nenul ce reprezintă cantitatea totală de vopsea care este folosită de roboți după unități de timp.
A doua linie conține un număr natural nenul ce reprezintă numărul minim de unități de timp necesare formării primului dreptunghi de arie nenulă.
Restricții și precizări
- Coordonatele celor roboți sunt distincte două câte două.
- Doi roboți nu se pot afla pe aceeași traiectorie la un moment dat.
- La momentul robotul se poziționează în pătratul specificat prin coordonatele și vopsește o singură dată acest pătrat.
- Doi roboți de tipuri diferite care ajung în același timp pe un pătrat pot vopsi simultan pătratul.
- Dacă brațul unui robot părăsește tabla dreptunghiulară, brațul își încetează activitatea.
- Pentru rezolvarea corectă a primei cerinţe se acordă de puncte, iar pentru cerința a doua se acordă de puncte.
Exemplul 1
robotics.in
13 3 6
3 5 1
7 5 2
7 9 1
robotics.out
29
0
Explicație
Cantitatea de vopsea care este folosită de roboți după unități de timp este . Nu se pot forma dreptunghiuri.
Exemplul 2
robotics.in
19 9 4
4 5 1
4 14 2
2 11 1
14 7 2
5 10 2
14 13 1
7 4 2
7 10 1
12 13 2
robotics.out
75
3
Explicație
Cantitatea de vopsea care este folosită de roboți după unități de timp este .
Singurele dreptunghiuri corect formate după au colțurile în pătratele de coordonate: (, ), (, ), (, ), (, ), respectiv (, ), (, ), (, ), (, ).
Observăm faptul că primul dreptunghi se formează după (timpul minim)