clepsidru

Time limit: 0.5s Memory limit: 16MB Input: clepsidru.in Output: clepsidru.out

O clepsidră este un dispozitiv folosit pentru a măsura timpul. Clepsidra este alcatuită din două incinte de sticlă, conectate printr-un tub fin. Una dintre incinte este umplută cu nisip, acesta scurgându-se în cea de-a doua incintă, cu o viteză constantă. Clepsidra poate fi întoarsă, pentru a măsura o altă perioadă de timp.
Arheologii au descoperit un dispozitiv, pe care l-au denumit clepsidru, format din nn clepsidre identice, suprapuse, numerotate de la 11 la nn, prin care nisipul poate circula de la o clepsidră la alta datorită forței gravitaționale.
Studiind acest obiect, arheologii au constatat că:

  • dispozitivul poate fi utilizat atât în pozitia 11, când clepsidrele sunt în ordinea 1,2,,n1, 2,\dots, n cu clepsidra nn așezată pe sol, cât și în poziția 22, cand clepsidrele sunt în ordinea n,n1,,1n, n-1, \dots, 1 cu clepsidra 11 așezată pe sol;
  • viteza de trecere a nisipului de la o incintă la alta, a aceleiași clepsidre, este de 11 bob de nisip/secunda, pentru toate clepsidrele, indiferent de poziție;
  • trecerea clepsidrului dintr-o poziție în alta presupune răsturnarea acestuia și reașezarea boabelor de nisip;
  • timpul de trecere a boabelor de nisip de la o clepsidră la alta este 00.

Arheologii studiază comportarea clepsidrului realizând două experimente diferite, dupa cum urmează:

  1. Se așează clepsidrul în poziția 11, se introduc în incinta de sus a clepsidrei 11 un numar bb de boabe de nisip și se determină dupa câte secunde vor ajunge toate boabele de nisip in incinta de jos a ultimei clepsidre;
  2. Se așează clepsidrul în poziția 11, se introduc în incinta de sus a clepsidrei 11 un numar bb de boabe de nisip, apoi se așează clepsidrul în kk stari consecutive, o stare fiind caracterizată de valorile SiS_i și PiP_i, ce reprezintă numărul de secunde, respectiv poziția, în care este menținut nemișcat clepsidrul, iar la final se determină numărul de boabe de nisip din incintele fiecărei clepsidre.

Spre exemplu, dacă clepsidrul este format din n=2n=2 clepsidre, iar în incinta de sus a primei clepsidre se introduc b=3b=3 boabe de nisip, la primul experiment se va obține valoarea 44. La al doilea experiment se așează clepsidrul în k=2k=2 stări, caracterizate prin S1=3,P1=1S_1=3, P_1=1; S2=1,P2=2S_2=1, P_2=2. Numărul de boabe de nisip din clepsidre va evolua ca în figura ce urmează:

Cerință

Să se scrie un program care citește valorile nn si bb, precum și valorile k,Si,Pik, S_i, P_i și calculează valorile obținute de arheologi la realizarea celor două experimente.

Date de intrare

Prima linie a fișierului de intrare clepsidru.in conține două numere naturale nenule nn si bb, separate printr-un singur spațiu, cu semnificația din enunț; a doua linie conține numărul natural nenul kk având semnificația din enunț, iar următoarele kk linii conțin fiecare câte o pereche de valori SiS_i și PiP_i, separate printr-un singur spațiu, cu semnificația din enunț.

Date de ieșire

Fișierul de ieșire clepsidru.out va conține pe prima linie un număr natural ce reprezintă valoarea obținută la primul experiment, iar pe următoarele nn linii va conține câte o pereche de numere naturale, separate printr-un singur spațiu, ce reprezintă cantitățile de boabe de nisip din incintele de sus și jos ale celor nn clepsidre, scrise în ordinea de la 11 la nn a clepsidrelor, după realizarea celui de-al doilea experiment.

Restricții și precizări

  • 1n1 0001 \leq n \leq 1 \ 000;
  • 1b1 000 000 0001 \leq b \leq 1 \ 000 \ 000 \ 000;
  • 1k1 0001 \leq k \leq 1 \ 000;
  • 1Si1 0001 \leq S_i \leq 1 \ 000;
  • PiP_i aparține mulțimii {1,2}\{1, 2\}, 1ik1 ≤ i ≤ k;
  • Pentru rezolvarea corectă a primei cerințe se acordă 25%25\% din punctaj, iar pentru rezolvarea corectă a celei de-a doua cerințe se acordă 75%75\% din punctaj. Acordarea punctajului pentru a doua cerință se face numai dacă in fișierul de ieșire există un răspuns pentru prima cerință, indiferent de corectitudinea acestuia.

Exemplu

clepsidru.in

2 3
2
3 1
1 2

clepsidru.out

4
1 1
0 1

Explicație

  • Clepsidrul este format din n=2n=2 clepsidre și în incinta de sus a primei clepsidre se introduc b=3b=3 boabe de nisip.
  • Toate boabele de nisip vor ajunge în incinta de jos a ultimei clepsidre după 44 secunde.
  • Dupa ce clepsidrul este așezat 33 secunde în pozitia 11 și 11 secunda în pozitia 22, în clepsidre se vor găsi câte (1,1),(0,1)(1,1), (0,1) boabe de nisip.

Log in or sign up to be able to send submissions!