Grafuri

Time limit: 0.08s
Memory limit: 64MB
Input:
Output:

Un graf neorientat se numește bipartit dacă mulțimea tuturor nodurilor sale poate fi împărțită în două submulțimi disjuncte astfel încât orice muchie să aibă o extremitate între-o submulțime și cealaltă extremitate în cealaltă submulțime. Numim graf ciclu un graf în care nodurile sunt etichetate cu numere naturale distincte, să le spunem e1,e2,...,eke_1, e_2, ..., e_k și avem exact muchiile: e1e2,e2e3,...,eke1e_1 - e_2, e_2 - e_3, ... , e_k - e_1. De asemenea, etichetele respectă ordinea e1<e2<...<eke_1 < e_2 < ... < e_k. Altfel spus, graful ciclu are toate nodurile și toate muchiile dispuse încât să formeze un ciclu. Se dau mai multe grafuri ciclu și se cere formarea unui graf bipartit utilizându-le cu respectarea următoarelor reguli:

  • Dacă primul graf ciclu are xx noduri și al doilea are yy noduri, etichetele nodurilor primului graf sunt considerate de la 11 la xx iar ale celui de-al doilea graf sunt considerate de la x+1x + 1 la x+yx + y. Etichetarea nodurilor următoarelorarelor grafuri ciclu date se face similar, folosind numere consecutive continuând cu prima etichetă disponibilă de la graful anterior.
  • Graful bipartit trebuie format din grafurile ciclu date, considerându-le pe acestea în ordinea de la intrare.
  • Graful ciclu curent se alipește la graful format anterior prin suprapunerea unei muchii a sa peste o muchie a ultimului graf ciclu alipit. în momentul suprapunerii, avem următoarele două variante: muchia nouă (formată deci din cele două suprapuse) se păstrează mai departe sau se elimină.
  • Explicăm mai departe modul de suprapunere a două muchii. Muchia m1 o considerăm etichetată cu v1v2v_1 - v_2 iar muchia m2m_2 o considerăm etichetată cu v3v4v_3 - v_4. Considerăm v1<v2<v3<v4v_1 < v_2 < v_3 < v_4. Nodul v2v_2 se va suprapune peste nodul v4v_4 iar nodul v1v_1 peste nodul v3v_3. Noile noduri vor avea mai departe etichetele v1v_1 și v2v_2. Pe scurț nodurile cu eticheta mai mare de la m1m_1 și m2m_2 se vor suprapune (și eticheta care rămâne mai departe este cea mai mică dintre ele) și similar pentru celelalte două.
  • La alipirea grafului ciclu nou se va proceda astfel: de la el se alege muchia formată cu cele două etichete maxime. Se alege o muchie care aparț ine grafului ciclu alipit anterior, dacă aici sunt mai multe variante, se alege muchia ce conț ine nodul cu eticheta maximă în acel momenț iar dintre cele două care conț in acea etichetă, se alege cea care are cealaltă etichetă cu valoarea mai mare.

Date de intrare

Prima linie a fișierului de intrare va conține un număr nn ce reprezintă numărul de grafuri ciclu date. Linia a doua conține nn numere reprezentând, în ordine, numărul de noduri ale fiecărui graf ciclu.

Date de ieșire

Pe prima linie a fișierului de ieșire se va scrie mm, reprezentând numărul minim de muchii suprapuse care trebuie eliminate pentru a obț ine un graf bipartit. Pe linia a doua și a treia se găsesc respectiv etichetele nodurilor componente ale celor două submulțimi care descriu graful bipartit, separate prin spațiu și în ordine crescătoare în cadrul aceleiași linii. Prima dintre cele două linii conține eticheta 11 (se observă că pe parcursul aplicării alipirilor în mulțimea etichetelor rămase nu se mai regăsesc neapărat toate numerele de la 11 la nn, dar numărul 11 va rămâne). Dacă problema nu are soluție, la ieșire se va scrie doar numărul 1−1.

Restricții

  • 1n1 0001 ≤ n ≤ 1 \ 000
  • grafurile ciclu date pot avea între 33 și 100100 de noduri
  • dacă la alipirea grafului ciclu curent muchia obținută nu s-a eliminat, ea nu va putea fi folosită la altă alipire ulterioară.

Subtask 1 (10 puncte)

  • n=1n = 1.

Subtask 2 (15 puncte)

  • Toate grafurile ciclu au 33 noduri.

Subtask 3 (15 puncte)

  • Toate grafurile ciclu au 44 noduri.

Subtask 4 (60 puncte)

  • Fără alte restricții.

Exemplu

stdin

3
3 3 4

stdout

1
1 4 8
2 3 7

Explicații

  • Conform explicațiilor din enunț, grafurile ciclu date în exemplul de mai sus sunt inițial etichetate astfel:
  • Pornim cu primul graf ciclu și i-l alipim pe al doilea. Muchia suprapusă se va elimina.
  • Adăugăm acum al treilea graf ciclu și trebuie să facem suprapunerea ca în desenul de mai jos. De această dată decidem să nu mai eliminăm muchia.
  • Graful obținut este:
  • îl observăm mai ușor ca graf bipartit vizualizându-l astfel:

Problem info

ID: 678

Editor: liviu

Author:

Source: InfoPro, Etapa IV, Grupa A

Tags:

InfoPro Etapa IV, Grupa A

Log in or sign up to be able to send submissions!