maraton

Time limit: 0.05s Memory limit: 16MB Input: maraton.in Output: maraton.out


Pentru desfăşurarea probei de maraton a poştaşilor, organizatorii au plasat pe traseu n+2n + 2 semafoare, la distanţe egale unul de celălalt. Primul semafor e plasat pe linia de start, iar ultimul semafor este plasat pe linia de sosire şi ambele vor avea aprinsă culoarea verde din momentul în care se dă startul şi până la sfârşitul cursei. Pentru fiecare semafor întâlnit pe traseu, cele trei culori ale sale: roşu, galben şi verde se aprind succesiv astfel: întotdeuna după roşu se face galben, după galben se face verde, iar după verde urmează roşu, şi aşa mai departe. Culoarea roşie a fiecărui semafor se schimbă în galben după 55 secunde, galbenul se schimbă în verde după 33 secunde, iar verdele în roşu după 22 secunde.
În momentul în care se dă startul şi se porneşte cronometrul toate cele nn semafoare de pe traseu se aprind. La unele va fi culoarea roşie, la altele galben, iar la altele verde, nefiind sincronizate la acest moment.
Fiecare poştaş înscris la maraton trebuie să parcurgă traseul de la linia de start până la linia de sosire şi să treacă pe rând de cele nn semafoare, doar pe culoarea verde a fiecăruia dintre ele. Dacă un concurent ajunge în dreptul semaforului şi acesta este verde va trece obligatoriu mai departe. Dacă ajunge în dreptul unui semafor chiar în secunda în care se schimbă culoarea acestuia, atunci concurentul poate trece mai departe doar dacă această schimbare s-a facut de la galben la verde, nu şi de la verde la roşu sau de la roşu la galben.

Cerinţă

Ştiind că poştaşul Andrei parcurge distanţa dintre două semafoare succesive în kk secunde, să se scrie un program care să determine numărul minim de secunde necesar pentru ca el să treacă linia de sosire.

Date de intrare

Din fişierul de intrare maraton.in:

  • De pe prima linie se citesc două numere naturale nn şi kk despărţite printr-un spaţiu. Valoarea nn reprezintă numărul de semafoare plasate între cele două linii, cea de start şi cea de sosire, iar numărul kk reprezintă timpul necesar, exprimat în secunde, pentru parcurgerea distanţei dintre oricare două semafoare succesive de pe traseu.
  • De pe următoarea linie se citesc nn valori întregi despărţite prin câte un spaţiu, ce reprezintă culoarea pe care o are fiecare semafor în momentul startului. Vom codifica cu 2-2 culoarea roşie, 1-1 culoarea galbenă şi cu 00 culoarea verde a semaforului.

Date de ieşire

Fişierul de ieşire maraton.out va conţine o singură linie pe care se va scrie numărul natural ss, care reprezintă numărul minim de secunde necesar pentru ca Andrei să treacă de linia de sosire.

Restricţii şi precizări

  • 1n5 0001 \leq n \leq 5 \ 000
  • 1k6001 \leq k \leq 600
  • linia de sosire este plasată imediat după ultimul semafor.

Exemplu

maraton.in

3 2
0 0 -1

maraton.out

25

Explicaţie

Se dă startul şi după 22 secunde poştaşul ajunge în dreptul primului semafor. La acesta tocmai se schimbă culoarea din verde în roşu şi ca urmare poştaşul nu poate trece. Aşteaptă 88 secunde, se face verde iar după alte 22 secunde ajunge în dreptul celui de-al doilea semafor (au trecut 1212 secunde de la start). Aici mai aşteaptă 88 secunde, se face verde şi poate trece. Parcurge în 22 secunde distanţa până în dreptul celui de-al treilea semafor. Când ajunge în dreptul acestui semafor (după 2222 secunde de la start) mai aşteaptă o secundă (1)(1), se face verde şi peste 22 secunde trece linia de sosire (22+1+2=2522 + 1 + 2 = 25 secunde).

Log in or sign up to be able to send submissions!