Presupunem că avem două cutii notate și . Cutia conține bile numerotate cu numerele naturale distincte: . Cutia este goală.
Spunem că o bilă dintr-o cutie este bila specială a acestei cutii dacă numarul cu care este numerotată aceasta bilă este egal cu media aritmetică a numerelor celorlalte bile din cutie.
La un moment dat, cineva mută bila cu numărul din cutia în cutia .
Vi se cere să alegeți alte bile, din cutia , pe care să le mutați în cutia astfel în cutia astfel încât cutia să conțină bile, iar bila cu numărul să fie bila specială a cutiei .
Cerință
Scrieți un program care citește numerele și , apoi determină:
- dacă, înainte să fie mutate bile din cutia în cutia , există o bilă specială în cutia ; în caz afirmativ, programul determină numărul cu care este numerotată această bilă specială.
- cel mai mic (în sens lexicografic) șir strict crescător al numerelor celor bile care pot fi mutate din cutia în cutia astfel încât cu numărul să fie bila specială a cutiei .
- cel mai mare (în sens lexicografic) șir strict crescător al numerelor celor bile care pot fi mutate din cutia în cutia astfel încât bila cu numărul să fie bila specială a cutiei .
Date de intrare
Fișierul de intrare bile.in
conține pe prima linie trei numere naturale și , separate prin câte un spațiu. reprezintă cerința care trebuia rezolvată (1, 2 sau 3), iar și au semnificația din enunț.
Date de ieșire
Fișierul de ieșire bile.out
va conține:
- dacă , pe prima linie, numărul natural reprezentând numărul bilei speciale din cutia sau valoarea dacă cutia nu conține o astfel de bilă (reprezentând răspunsul la cerința 1);
- dacă , pe prima linie, un șir crescător de numere naturale, separate prin câte un spațiu (reprezentând răspunsul la cerința 2);
- dacă , pe prima linie, un șir crescător de numere naturale, separate prin câte un spațiu (reprezentând răspunsul la cerința 3);
Restricții și precizări
- număr natural,
- un număr natural
- Șirul este mai mic în sens lexicografic decât șirul dacă există un indice , , astfel încat: și
- Pentru cerința 1 se acordă 20p, iar pentru fiecare dintre cerințele 2 și 3 se acordă câte 40p.
Exemplul 1
bile.in
1 9 3
bile.out
4
Explicație
Se rezolvă cerința 1.
.
Avem 9 bile inscripționate cu .
Bilă specială este deoarece:
.
Exemplul 2
bile.in
1 8 3
bile.out
-1
Explicație
Se rezolvă cerința 1.
.
Se va scrie în fișierul de ieșire valoarea deoarece cutia nu conține nicio bilă specială.
Exemplul 3
bile.in
2 8 3
bile.out
0 2 7
Explicație
Se rezolvă cerința 2.
.
Șirurile strict crescătoare ale numerelor bilelor care pot fi mutate în cutia , lângă bila specială , sunt: sau sau , deoarece:
Cel mai mic șir în sens lexicografic, crescător, este .
Exemplul 4
bile.in
3 8 3
bile.out
1 2 6
Explicație
Se rezolvă cerința 3.
.
ecială.
Șirurile strict crescătoare ale numerelor bilelor care pot fi mutate în cutia , lângă bila specială , sunt: sau sau , deoarece:
Cel mai mare șir în sens lexicografic, crescător, este .