virus

Time limit: 0.2s Memory limit: 32MB Input: virus.in Output: virus.out

Un laborator specializat studiază mutațiile unui virus pandemic pentru a găsi cel mai bun vaccin pentru combaterea acestuia.

Codul unui virus este un șir format din litere (mari și mici) ale alfabetului englez. Numim mutație a virusului pandemic un șir de caractere care are aceeași lungime cu codul virusului și care conține o singură poziție pentru care litera din șir este diferită de litera situată pe poziția respectivă în codul virusului pandemic.

De exemplu, pentru virusul pandemic având codul abac, șirul Bbac reprezintă o mutație, deoarece are aceeași lungime și diferă doar prin litera de pe prima poziție.

Laboratorul primește o listă conținând codurilor mai multor viruși descoperiți în urma testărilor.

Cerință

Scrieți un program care, cunoscând codul virusului pandemic și lista codurilor virușilor descoperiți în urma testărilor, rezolvă următoarele cerințe:

  1. Determină numărul de mutații ale virusului pandemic existente în listă, mutații nu neapărat distincte;
  2. Determină mutația cu număr maxim de apariții în listă; dacă există mai multe mutații cu același număr maxim de apariții, se va determina prima mutație, în ordine lexicografică.

Date de intrare

Fișierul de intrare virus.in conține pe prima linie un număr natural CC reprezentând cerința care trebuie să fie rezolvată (11 sau 22). Pe cea de a doua linie se află codul virusului pandemic. Pe a treia linie se află un număr natural NN, reprezentând numărul de viruși existenți în lista primită de laborator. Pe următoarele NN linii se află codurile virușilor din listă, câte un cod pe o linie.

Date de ieșire

Fișierul de ieșire virus.out va conține o singură linie:

  • Dacă C=1C = 1, pe prima linie va fi scris un număr natural care reprezintă câte elemente din listă sunt mutații ale virusului pandemic.
  • Dacă C=2C = 2, pe prima linie va fi scris un șir de caractere care reprezintă mutația cu număr maxim de apariții. Dacă există mai multe mutații cu număr maxim de apariții, va fi afișată prima (cea mai mică), în ordine lexicografică.

Restricții și precizări

  • 2n50 0002 \leq n \leq 50 \ 000;
  • Lungimea maximă a codului unui virus este 200200.
  • Daca aa și bb sunt două șiruri de lungime lglg, spunem că șirul a=a0 a1 a2alg1a = a_0 \ a_1 \ a_2 \dots a_{lg-1} este mai mic din punct de vedere lexicografic decât șirul b=b0 b1 b2blg1b = b_0 \ b_1 \ b_2 \dots b_{lg-1}, dacă există o poziție k{0,1,,lg1}k \in \{ 0, 1, \dots, lg - 1 \} astfel încât ai=bia_i = b_i pentru orice 0i<k0 \leq i < k și ak<bka_k < b_k.
  • În codul ASCII codurile literelor mari sunt mai mici decât codurile literelor mici.
  • Pentru teste valorând 3131 de puncte: C=1C = 1
  • Pentru alte teste valorând 1616 de puncte: C=2,N500C = 2, N \leq 500 și lungimea maxima a codului unui virus este 4040.
  • Pentru alte teste valorând 5353 de puncte: C=2C = 2 și nu există restricții suplimentare

Exemplul 1

virus.in

1
abac
5
Abbbq
Zbac
abbC
aBac
Zbac

virus.out

3

Explicație

Mutațiile sunt Zbac, aBac și Zbac.

Exemplul 2

virus.in

2
abcD
8
abcdD
XbcD
Xc
XbcD
aXcD
aXcD
aXc
ab

virus.out

XbcD

Explicație

Mutațiile XbcD și aXcD apar fiecare de câte 22 ori, prima în ordine lexicografică fiind XbcD. XbcD este mai mic lexicografic decât aXcD, deoarece în codul ASCII: A < B < ... < Z < a < b < ... < z.

Log in or sign up to be able to send submissions!