Se consideră şirul de numere naturale:
Se grupează numerele din şir astfel încât prima grupă, numerotată cu , este formată din primul număr din şir (), a doua grupă, numerotată cu , este formată din următoarele două numere din şir (, ), a treia grupă, numerotată cu , este formată din următoarele trei numere din şir (, , ), , a -a grupă din şir, numerotată cu , este formată din următoarele numere din şir, etc.
Cerinţă
Deduceţi regula după care sunt generaţi termenii şirului şi scrieţi un program care să citească numerele naturale , şi şi care să determine:
- al câtelea număr din şir are valoarea ;
- cel mai mare număr natural palindrom care poate fi obţinut folosindu-se cifrele tuturor numerelor din grupa a -a a şirului dat, nu neapărat toate aceste cifre;
- numărul grupei cu proprietatea că suma tuturor numerelor conţinute de aceasta este egală cu numărul , dacă există o astfel de grupă.
Date de intrare
Fişierul de intrare sir.in
conţine o singură linie pe care sunt scrise, în acestă ordine, trei numere naturale , şi , separate prin câte un spaţiu.
Date de ieşire
Fişierul de ieşire sir.out
va conţine linii. Pe prima linie se va scrie o valoare naturală reprezentând al câtelea număr din şir are valoarea . Pe a doua linie se va scrie cel mai mare număr natural palindrom care poate fi obţinut folosindu-se cifrele tuturor numerelor din grupa a -a a şirului dat, nu neapărat toate aceste cifre. Pe a treia linie se va scrie numărul grupei cu proprietatea că suma tuturor numerelor conţinute de aceasta este egală cu numărul ; dacă nu există o astfel de grupă se va scrie numărul .
Restricţii şi precizări
- Numerele , şi sunt naturale
- număr natural impar
- un număr natural este palindrom dacă este egal cu numărul obţinut prin scrierea cifrelor sale în ordine inversă
- Pentru rezolvarea cerinţei se acordă din punctaj, pentru cerinţa , din punctaj şi pentru cerinţa , din punctaj.
Exemplu
sir.in
19 5 125
sir.out
10
22922
5
Explicaţie
. În şir, valoarea apare pe poziţia , aceşti termeni termeni fiind: , , , , , , , , , . Poziţia determinată este , valoare care se va scrie pe prima linie a fişierului sir.out
. Numerele din grupa a -a sunt scrise cu ajutorul a cifră de , cifre de , de , de , de , de . Ce mai mare palindrom care se poate scrie cu aceste cifre este , valoare ce se scrie pe a doua linie a fişierului.
. Grupa are suma egală cu .