Gigel s-a calificat la . Din păcate, sau din fericire, se întâlneşte iarăşi cu o problemă asemănătoare celei de la , .
Reamintim că o foaie de calcul în se prezintă sub forma unei suprafeţe liniate cu linii orizontale şi verticale. Prin intersecţia lor rezultă dreptunghiuri (numite celule), fiecare celulă având un nume format din una sau mai multe litere şi un număr, reprezentând coloana, respectiv linia pe care se află. De exemplu, celula din stânga sus este , urmată, pe linie, de , , , , , , , ,
Cerinţă
Dându-se mai multe celule sub forma , precum şi valorile aflate în aceste celule, să se afişeze numele celulelor folosind codificarea standard explicată mai sus.
Se defineşte o foaie ca fiind delimitată de linia , coloana , linia , coloana şi se completează această foaie cu valorile aflate în celulele descrise anterior. Indicii şi reprezintă indicele celei mai mari linii, respectiv coloane în care există o valoare diferită de zero. În această foaie se realizează însumarea valorilor la prima coloană. Se cere să se afişeze rezultatele obţinute în această coloană începând cu celula până în celula .
Date de intrare
Fişierul de intrare excel.in
conţine mai multe linii, fiecare fiind de forma:
unde reprezintă o celulă dată prin linia , respectiv coloana , iar valoarea numerică pe care o conţine această celulă.
Date de ieşire
Fişierul de ieşire excel.out
va conţine câte o linie corespunzătoare fiecărei linii din fişierul de intrare. Pe fiecare linie se va scrie numele celulei corespunzătoare din fişierul de intrare în formatul descris în enunţ . În plus fişierul de ieşire va mai conţine o linie ce va descrie coloana , obţinută în urma operaţiilor de însumare. Pe această coloană fiind mai multe valori dintre care foarte multe valori nule, se vor afişa: dacă în celula există o valoare numerică diferită de , sau , unde reprezintă câte valori consecutive sunt între două celule , unde şi , cu .
Restricţii şi precizări
- foaia de calcul, înainte de citirea fişierului de intrare, se consideră a fi „umplută” cu valoarea zero.
- în fişierul de intrare sunt cel mult de linii
- între şi există un singur spaţiu
- fişierul de intrare va conţine, după ultima linie, caracterul
\n
(final de linie) - se acordă din punctaj pentru afişarea corectă a numelor celulelor descrise în fişierul de intrare.
Exemplu
excel.in
L1C1 23
L3C1 100
L1C3 -100
L29999999C26 50
L52C52 25
L53C17576 24
L53C17602 100
excel.out
A1
A3
C1
Z29999999
AZ52
YYZ53
YZZ53
-77 1 0 100 48 0 25 124 29999945 0 50
Explicaţie