scara

Time limit: 0.02s
Memory limit: 16MB
Input: scara.in
Output: scara.out

Domnul G are de urcat o scară cu nn trepte. În mod normal, la fiecare pas pe care îl face, el urcă o treaptă. Pe kk dintre aceste trepte se află câte o sticlă cu un număr oarecare de decilitri de apă, fie acesta xx. Dacă bea toată apa dintr-o astfel de sticlă, forţa şi mobilitatea lui G cresc, astfel încât, la următorul pas el poate urca până la xx trepte, după care, dacă nu bea din nou ceva, revine la “normal”. Sticlele cu apă nu costă nimic. Cantitatea de apă conţinută de aceste sticle poate să difere de la o treaptă la alta.

Pe jj trepte se află câte o sticlă cu băutura energizantă. Şi pentru aceste sticle, cantitatea de băutură energizantă poate să difere de la o treaptă la alta. Să presupunem că într-una dintre aceste sticle avem yy decilitri de băutură energizantă. Dacă bea qq (qyq≤y) decilitri dintr-o astfel de sticlă, la următorul pas G poate urca până la 2q2q trepte, după care şi în acest caz, dacă nu bea din nou ceva, el revine la “normal”. Însă băutura energizantă costă: pentru o cantitate de qq decilitri consumaţi, G trebuie să plătească qq lei grei.

Pot exista trepte pe care nu se află nici un pahar, dar şi trepte pe care se află atât o sticlă cu apă cât şi una cu băutură energizantă. În astfel de situaţii, nu are rost ca G să bea ambele băuturi deoarece efectul lor nu se cumulează; el poate alege să bea una dintre cele două băuturi sau poate să nu bea nimic.

Cerinţă

Determinaţi pp, numărul minim de paşi pe care trebuie să îi facă G pentru a urca scara, precum şi suma minimă pe care trebuie să o cheltuiască G pentru a urca scara în pp paşi.

Date de intrare

Fişierul text de intrare scara.in conţine:

  • pe prima linie un număr natural nn, reprezentând numărul total de trepte;
  • pe cea de a doua linie un număr natural kk, reprezentând numărul de trepte pe care se află sticle cu apă;
  • pe fiecare dintre următoarele kk linii câte două numere naturale separate printr-un spaţiu, reprezentând numărul de ordine al treptei pe care se află o sticlă cu apă şi respectiv cantitatea de apă din acea sticlă exprimată în decilitri;
  • pe următoarea linie un număr natural jj, reprezentând numărul de trepte pe care se află sticle cu băutură energizantă;
  • pe fiecare dintre următoarele jj linii câte două numere naturale separate printr-un spaţiu, reprezentând numărul de ordine al treptei pe care se află o sticlă cu băutură energizantă şi respectiv cantitatea de băutură energizantă din acea sticlă exprimată în decilitri.

Date de ieşire

Fişierul text de ieşire scara.out va conţine o singură linie pe care vor fi scrise două numere naturale pcp c separate printr-un spaţiu, pp reprezentând numărul minim de paşi, iar cc suma minimă cheltuită.

Restricţii

  • n120n ≤ 120
  • 0kn0 ≤ k ≤ n
  • 0jn0 ≤ j ≤ n
  • Cantitatea de apă aflată în oricare sticlă este 1x1001 ≤ x ≤ 100
  • Cantitatea de băutură energizantă aflată în oricare sticlă este 1y1001 ≤ y ≤ 100

Exemple

scara.in

6
1
1 2
2
4 1
1 2

scara.out

3 2

scara.in

6
1
1 2
2
4 1
1 1

scara.out

4 1

Problem info

ID: 52

Editor: liviu

Author:

Source: OJI 2005 XI-XII: Problema 2

Tags:

OJI 2005 XI-XII

Log in or sign up to be able to send submissions!