Am câştigat un concurs şi primim la şcoală foarte foarte multe echipamente pentru un nou laborator. Pentru amenajarea laboratorului am primit şi o sală de clasă. Din păcate în sala de clasă există doar o singură priză, în care ar putea fi conectat doar un singur echipament. Cum nu putem reface imediat instalaţia electrică, am hotărât să utilizăm prelungitoare.
Un prelungitor poate avea una sau mai multe prize în care pot fi conectate echipamente şi eventual alte prelungitoare. Evident, pentru ca prelungitorul să poată fi utilizat el trebuie să fie alimentat la curentul electric.
Cerinţă
Cunoscând configuraţia prelungitoarelor să se determine numărul maxim de echipamente ce pot fi alimentate la curentul electric.
Date de intrare
Fişierul de intrare prize.in
conţine pe prima linie numărul natural , care reprezintă numărul de prelungitoare. Pe următoarele linii se află numere naturale nenule, câte un număr pe o linie, reprezentând numărul de prize din fiecare dintre cele prelungitoare.
Date de ieşire
Fişierul de ieşire prize.out
va conţine o singură linie pe care va fi scris numărul maxim de echipamente ce pot fi alimentate la curent, utilizând cele prelungitoare descrise în fişierul de intrare.
Restricţii
- numărul de prize dintr-un prelungitor
Exemplu
prize.in
3
3
2
5
prize.out
8
Explicație
O modalitate de conectare a prelungitoarelor pentru a alimenta la curent echipamente ar fi:
- punem în priză prelungitorul ;
- prelungitorul îl punem în una dintre prizele prelungitorului (mai rămân în prelungitorul patru prize libere pentru echipamente)
- prelungitorul îl punem în una dintre prizele prelungitorului (mai rămân în prelungitorul două prize libere pentru echipamente).
În total vor exista prize disponibile pentru echipamente.