Să considerăm un dreptunghi în plan cu laturile şi . Conform teoremei lui Pitagora lungimea diagonalei respectă relaţia . Lungimile laturilor şi pot fi alese din mulţimea numerelor naturale astfel încât lungimea diagonolei să fie tot un număr natural. De exemplu pentru un dreptunghi cu laturile şi vom avea a diagonală de lungime .
Această proprietate se poate generaliza şi pentru spaţiu. Dacă avem un paralelipiped dreptunghic cu cele trei muchii , şi , atunci lungimea diagonalei şi lungimile muchiilor respectă relaţia: . De asemenea putem găsi lungimi din mulţimea numerelor naturale pentru muchii astfel ca şi diagonala să fie un număr natural. De exemplu dacă muchiile paralelipipedului dreptunghic sunt , respectiv , atunci diagonala va avea lungimea .
În general, dacă avem un paralelipiped dreptunghic dintr-un spaţiu -dimensional, ale cărui muchii au lungimile lungimea diagonalei şi lungimile muchiilor vor respecta relaţia
Cerință
Cunoscând dimensiunea a spaţiului, se cere să se găsească un paralelipiped -dimensional în care atât diagonala cât şi lungimile laturilor sunt numere naturale.
Date de intrare
Fişierul pitagora.in
va conţine pe prima linie valoarea lui cu semnificaţia de mai sus.
Date de ieșire
Fişierul pitagora.out
va conţine mai multe linii. Pe prima linie se va scrie valoarea lui , pe linia a doua se va scrie valoarea (numărul de numere distincte din şirul , iar pe următoarele p linii câte două numere naturale separate printr-un spaţiu: pe linia se vor afla numerele şi , cu semnificaţia că, un număr de fi muchii ale paralelipipedului -dimensional sunt egale cu valoarea .
Restricții și precizări
- Soluţia problemei nu este unică. Se acceptă orice soluţie corectă
Exemplul 1
pitagora.in
4
pitagora.out
2
1
4 1
Explicație
În spaţiul -dimensional , diagonala de lungime , se obţine cu laturi de lungime , pentru că .
Exemplul 2
pitagora.in
3
pitagora.out
6
2
1 2
2 4
Explicație
În spaţiul tridimensional , diagonala de lungime se obţine cu ajutorul unei muchii de lungime şi a altor două muchii de lungime .